با ما تماس بگیرید: 09131854454  این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید


کارت0
جمع کل:0 تومان
سبد خرید شما خالی است

          

          

          

محصولات ویژه

فیلامنت شفاف

شفافیت مشخصه ی بسیار مفیدی در پرینت سه بعدی است و کاربرد فراوان دارد. برای مثال مجسمه های دکوری تا تحقیقات با استفاده از میکروسیالات، همه از مشخصه شفافیت بهرمند می شوند. طراحان محصولات برای نمونه سازی اولیه به پرینت سه بعدی شفاف نیاز دارند، دندان پزشکان از پرینت سه بعدی شفاف، برای کمک به جراحی استقبال می کنند. همچنین شفافیت ویژگی ای ارزشمند در لامپ های پرینت سه بعدی، مدل های معماری و انواع عینک ها است.

transparent

مهندسی ها و فرصت های شغلی هیجان انگیز با پرینت سه بعدی شفاف فراهم می شوند. استارآپ سوئدی Luxexcel را در نظر بگیرید که لنز های پرینت سه بعدی را تولید می کند که با فناوری AR/VR یکپارچه شده اند. کارخانه خودرو Chrysler از پرینت سه بعدی شفاف برای آزمایش کارایی و روانکاری محفظه های دیفرانسیل محور های مختلف خود استفاده می کند.

 transparent filament

انواع متریال شفاف برای پرینت سه بعدی وجود دارد. فیلامنت های موجود برای پرینت سه بعدی شامل: PLA،ABS،PETG ،PMMA و پلی کربنات می شود. PLA و ABS رایج ترین آن ها هستند حال آنکه PLA آسان ترین فیلامنت برای پرینت و با بهترین نتیجه را در مسئله شفافیت دارد.

PLA خالص آنگونه که شما انتظار دارید شفاف نیست و اغلب هنگام پرینت کمی زرد به نظر می رسد. تولید کنندگان از فرآیندهای پلیمریزاسیون یا تراکم برای شفاف‌تر کردن PLA استفاده می‌کنند. هر دو فرآیند از کاتالیزورهای فلزی، مواد شیمیایی لاکتید و فرآیندهای حرارتی استفاده می‌کنند تا شفافیت طبیعی PLA را بدون رنگ زرد نشان دهند.

 transparent filament

پرینت سه بعدی PLA شفاف تفاوت چندانی با فیلامنت PLA معمولی ندارد، با این حال اگر می خواهید قطعه پرینت سه بعدی شما نهایت شفافیت را داشته باشد پیشنهاد می کنیم از یک هات اند داغ تر، لایه هایی با ارتفاع بلند تر و درصد پرشوندگی کمتری استفاده کنید.

ABS با افزودن یک ماده افزودنی نیمه شفاف (نه کاملاشفاف) می شود.

یکی دیگر از متریال PETG، که قطعاتی مستحکم، کمی انعطاف پذیر و با پوششی که اغلب نیاز به پس پردازش ندارد تولید می کند. پلی کربنات می تواند با پرینت در دمای بالا و پرداخت با استون به شفافیت دست یابد. در این ضمن، PMMA با درجه بالایی از شفافیت و سختی شیشه برخودار است که این ماده اکریلیکی را به گزینه مناسبی برای کاربرد های شفافی که نیاز به استحکام بالایی دارند تبدیل می کند.

 transparent filament

مقایسه PLA و ABS و نایلون

ABS و PLA و نایلون سه تا از محبوب ترین فیلامنت های مورد استفاده در صنعت پرینت سه بعدی هستند. همه آن ها در پرینتر های سه بعدی ساده رومیزی به راحتی اکسترود می شوند و همچنین مقرون به صرفه ترین فیلامنت های موجود در بازار هستند. اکثر افراد بر روی ABS و PLA تمرکز کردند و اغلب درباره آن ها بحث می کنند اما نایلون سومین متریال ارزشمند با خواص متفاوت است.

PLA و ABS هردو ترموپلاستیک هستند اما PLA مستحکم تر و خشک تر از ABS است.PLA بخاطر مقاومت دمایی ضعیفی که دارد اغلب برای مصارف سرگرمی استفاده می شود. ABS ضعیف تر است و صلبیت کمتری دارد اما چقرمگی بالاتر دارد و سبک تر است بنابراین بهترین پلاستیک برای نمونه سازی اولیه است.

و اما نایلون، یک پلاستیک انعطاف پذیر است که چقرمگی و مقاومت شیمایی آن در مقایسه با PLA و ABS بهتر است اما استحکام کمتری دارد.

در این مطلب ما به مقایسه PLA، ABS و نایلون می پردازیم.

PLA

زمانی که PLA و ABS و نایلون را مقایسه می کنیم، PLA بخاطر مقاومت دمایی ضعیف عقب می ماند.

PLA یک ترموپلاستیک کاربر پسند با سختی و استحکامی بالاتر از دو پلاستیک دیگر است. با دمای ذوب پایین و کمترین تاب برداشتن، PLA یکی از راحت ترین مواد برای پرینت سه بعدی موفقیت آمیز است. متأسفانه دمای ذوب پایین همچنین دلیل از دست دادن تمام سختی و استحکام آن در دماهای بالاتر از 50 درجه سلسیوس است. علاوه بر این PLA شکننده است همین موضوع علت مقاومت ضعیف قطعات این فیلامنت در برابر ضربه در نتیجه دوام کم آن است.

اگرچه PLA محکم ترین بین این سه فیلامنت است، اما مقاومت ضعیف آن در برابر گرما و مواد شیمیایی، استفاده آن را در بسیاری از کاربردهای صنعتی باز می دارد.

ABS

ABS ضعیف تر و نرم تر از PLA است اما فیلامنتی سبک تر و با چقرمگی بیشتر است که آن را برای بسیاری از کاربرد ها مناسب می کند. ABS با دوام تر است و مقاومت در برابر ضربه آن 4 برابر بیشتر از PLA است. ABS برای پرینت در مقایسه با PLA نیاز به تلاش بیشتری دارد زیرا مقاومت گرمایی بیشتر و در نتیجه تمایل بیشتری به تاب برداشتن دارد. بنابراین برای پرینت مستلزم یک بستر چاپ گرم شوند و نازلی با دمای 40 یا 50 درجه سلسیوس گرم تر هستید. 

نایلون

نایلون پلاستیکی با دوام و انعطاف بیشتر اما استحکام و سفتی کمتری نسبت به PLA و ABS دارد. خاصیت چکش خواری نایلون، به آن استحکام بیشتری نسبت به دو فیلامنت دیگر می دهد به طوری که مقاومت در برابر ضربه آن ده برابر ABS است. نایلون از مقاومت شیمایی بسیار خوبی نیز برخودار است که امکان استفاده در بعضی از کاربردهای صنعتی را به ما می دهد. همانند ABS، نایلون نیز هنگام پرینت نیاز به توجه و مراقبت دارد و کمی پرینت آن دردسرساز است. لازم به ذکر است، به علت تمایل زیاد این ماده به جذب رطوبت از هوا لازم است در جعبه های خشک نگهداری شود.

نایلون سخت تر است و مقاومت شیمایی بالاتری نسبت به ABS و PLA دارد اما نرم تر است و استحکام کمتری دارد از این رو به صورت گسترده در ساخت و ساز صنعتی مورد استفاده قرار نمی گیرد. در نتیجه، با توجه به پیشرفت های متعدد در خصوص مواد پرینت سه بعدی، مخلوط های نایلون به همراه الیاف به بازار آمده اند که دری تازه به پرینت سه بعدی صنعتی گشوده اند.

PLA یا ABS یا نایلون

PLA، ABS و نایلون، بهترین فیلامنت های پرینت سه بعدی برای مبتدی ها هستند زیرا به صرفه هستند و همچنین تقریبا آسان پرینت می شوند. با این حال اگر به دنبال شروع پرینت سه بعدی برای کاربردهای صنعتی هستید، نایلون های مخلوط شده با الیاف داری خواص برتر و مورد نیاز  برای مقاومت در محیط های صنعتی هستند.

تفاوت فیلامنت TPE و TPU

TPE و TPU هردو الاستمر های ترموپلاستیکی هستند. قطعات پرینت سه بعدی با این مواد به راحتی کشیده شده و خم می شوند، اما قبل از اینکه به جزئیات این دو ماده بپردازیم، بهتر است ابتدا به طور کلی درباره مواد منعطف بحث و دلیل نیاز به این مواد را درک کنیم.

TPE Filament

دلایل زیادی برای نیاز به خاصیت منعطف بودن در قطعات پرینت سه بعدی وجود دارد. برای مثال، کاستن نوسانات، استحکام ضربه ای بالا و مقاومت در برابر جذب رطوبت، مواد شیمایی و دمای بالا و پایین.

با تمام این ویژگی های مثبت، لازم است یادآور شد که پرینت مواد منعطف چندان آسان نیست. به طور کلی هرچه مواد نرم تر و بیشتر قابلیت خم شدن داشته باشند، سختی پرینت نیز بیشتر می شود.

اکنون به بحث پیرامون جزئیات مواد TPE و TPU و تفاوت های آن ها می پردازیم.

TPE

 TPE کوتاه شده thermoplastic elastomer است.  این ماده مخلوطی از پلاستیک سخت و لاستیک نرم است بنابراین خواص ترموپلاستیک و الاستیک را به طور هم زمان دارا می باشد. TPE طیف گسترده ای از مواد انعطاف پذیر را در بر می گیرد که شامل: thermoplastic polyurethane (TPU) و thermoplastic co-polyester (TCP) و thermoplastic polyamide (TPA) می شود.

TPU

TPU کوتاه شده thermoplastic polyurethane است. TPU رایج ترین نوع TPE است و پرینت با آن راحتتر است.

  • TPU و TPE هردو در دسته بندی متریال قرار می گیرند اما TPE بیشتر در متریال نرم رده بندی می شود و TPU بیشتر برای فیلامنت انعطاف پذیر مناسب است.
  • TPE از وقتی متریال سه بعدی به بازار آمد در دسترس عموم قرار دارد و این تنوع نیز به خاطر عملکرد عالی و پرینت آسان آن است.
  • TPU یک نوع خاص از TPE است که  تنها در چند سال اخیر در بازار متریال سه بعدی، رواج پیدا کرده است. پرینت این ماده از سایر انواع TPE ها آسان تر است که همین ویژگی آن را به رایج ترین نوع فیلامنت انعطاف پذیر FDM تبدیل کرده است.

TPE Filament

یکسان اما متفاوت

TPE و TPU با سختی خود که با مقاومت متریال در برابر تغییر شکل اندازه گیری می شود، مشخص می شوند. همان طور که می دانیم TPU سخت تر از TPE است. TPU دارای ضریب سختی بین 60A و 55D و یک طیف الاستیک بالا (معمولاٌ بین 600 تا 700%) است.

مشخص است که TPE داری سختی با طیف گسترده تری از TPU است. این تنوع در فرمولاسیون شیمایی TPE به این معنا است که کاربرد های بسیار متفاوتی می تواند داشته باشد، بعضی از انواع TPE برای تایر ماشین مناسب هستند و بعضی دیگر بسیار لاستیکی هستند مانند نوار لاستیکی.

فیلامنت TPU در مقایسه با فیلامنت TPE صلبیت بیشتری به نمایش می گذارد. اگرچه صلبیت نباید با سختی اشتباه گرفته شود. صلبیت توانایی خم شدن متریال را اندازه می گیرد و همچنین تمایل متریال برای برگشتن به فرم اصلی خود بعد از وارد شدن نیرو را مشخص می کند.

چند تفاوت دیگر وجود دارد که ارزش بازگو کردن را دارد: یک قطعه پرینت سه بعدی TPU از TPE سنگین تر است زیرا که TPU متراکم تر از انواع TPE است. همچنین TPU سطحی صاف تر دارد و TPE دارای بافتی مانند لاستیک است. TPU جذب شوک کمتری نسبت به انواع TPEدارد و انقباض (Shrinkage) TPU کمتر است.

به طور کلی، اگر جسمی سنگین تر، سخت تر و با دوام تر می خواهید از TPU استفاده کنید.

TPE Filament

 

 

 

مزایا و معایب فیلامنت ABS

ABS یکی از اولین موادی بود که برای پرینت سه بعدی مورد استفاده قرار گرفت. این ماده ی بادوام بخاطر قیمت پایین، خواص فیزیکی عالی، سختی و ضربه گیر بودن خود مشهور است. به عنوان یک پلاستیک بی شکل ( amorphous plastic )، ABS دمای انتقال شیشه ی بالایی دارد.  ( دمای انتقال شیشه: یک مشخصه فیزیکی برای پلاستیک های بی شکل و همچنین یک مسئله هم و مشکل در نظریه اصلی فیزیک ماده متراکم است.) همچنین فرم گرم شدن از بیرون  به داخل ABS، به این معنا است که قبل از ازدست دادن کامل قدرت فیزیکی خود، می تواند دمای بیشتری را تحمل کند. ABS نیز یکی از گزینه های مصرفی پرینت سه بعدی است.

ABS

مزایا: قیمت پایین، استحکام خوب و مقاومت در برابر سایش، نرمی، مقاومت در برابر حرارت خوب، سرعت چاپ بسیار سریع.

معایب: برای پرینت دمای بالایی مورد نیاز است، دمای چاپ این ماده 220 ~ 255 درجه سانتیگراد است، پس از سرد شدن به وضوح تغییر شکل می دهد و بستر یا محفظه گرمایش باید گرم شود که در هنگام گرم شدن بوی نامطبوع ایجاد می کند و دقت قالب گیری ضعیف است.

به ما توصیه می شود که ABS را در پرینتر های سه بعدی بسته چاپ کنید یا از آن با Enclosures استفاده کنید. محفظه های پرینتر نه تنها در برابر گرد و غبار و آتش محافظت می کنند، بلکه هنگام چاپ فیلامنت های با دمای بالا، محفظه یک محیط چاپ با دمای بالا را ثابت نگه می دارد که تحت تأثیر دمای محیط قرار نمی گیرد و میزان موفقیت چاپ مدل را بهبود می بخشد.

ABS

نکات زیر را هنگام پرینت ABS بخاطر بسپارید:

1. تاب خوردن قطعات را کنترل کنید

بزرگترین مشکل پرینت به ABS تاب خوردن آن است. فیلامنت ABS با حداقل دمای 220 درجه اکسترود می شود و پس از آن بلافاصله به دمای محیط می رسد. این تغییر دمای بسیار زیاد علت انقباض ( shrinkage) ABS خواهد بود. در نتیجه، لایه اول از بستر چاپ جدا می شود که موجب تاب برداشتن قطعه می شود و قطعه منقبض می شود تا تغییر شکل ایجاد کند مانند خم شدن ضلع بزرگتر به داخل.

برای کاهش تاب برداشتن به یک بستر چاپ گرم شونده با حداقل دمای 110 درجه سلسیوس می تواند مؤثر باشد

2. تنظیمات نرم افزار اسلایسر یا استفاده از چسب

تنظیمات متنوعی در نرم افزار اسلایسر وجود دارد که می توانید با توجه به نیاز خود تنظیمات را انجام دهید.

برای جلوگیری از تاب برداشتن در حین چاپ، می‌توانیم گزینه‌های raft و brim را در نرم‌افزار برش قبل از چاپ تنظیم کنیم، که می‌تواند تماس سطحی اضافی بین قطعه و صفحه پایه برای کمک به چسبندگی لایه اول ایجاد کند. در این حالت، اگر تاب خوردگی رخ دهد، raft و brim گاه ها تحت تأثیر قرار می گیرند، اما سایر قسمت ها آسیب نمی بینند.

ارتفاع لایه اول را روی 150 درصد ارتفاع لایه معمولی قرار دهید، به این ترتیب تماس سطحی که ایجاد می کند افزایش می یابد، که برای محکم نگه داشتن مدل خوب است.

از چسب ها استفاده کنید: مانند چسب جامد PVP، کاغذ بافت دار، فیلم ضد تاب و غیره. چسب می تواند چسبندگی خوبی به همراه داشته باشد و می تواند مستقیماً روی بستر گرم شونده چاپ زده شود که تأثیر خوبی در ضد تاب خوردگی دارد.

ABS

3.شرایط محیطی مناسبی فراهم کنید

برای کاهش اثرگذاری دمای محیط و جریان هوا بر پرینت سه بعدی ABS، لازم است که تا حد امکان شرایط محیطی پایداری را فراهم کنید. یک محفظه بسته و واحد گرمای ثابت آن گزینه ی مناسبی است. علاوه بر این، بوی نامطبوع و بخارهای سمی که هنگام پرینت ABS متساعد می شود در طولانی مدت برای بدن انسان مضر است. گردش و فیلتر هوا باید به خوبی انجام پذیرد برای مثال نصب یک سیستم فیلتر یا سیستم تخلیه دود در فضای باز می تواند مفید باشد.

ABS و PETG

ABS کوتاه شده acrylonitrile butadiene styrene است که اولین متریال مورد استفاده در پرینتر های سه بعدی FDM بوده است، امروزه نیز یکی از پلاستیک های بسیار رایج است که در فرآیند هایی مانند، قالب گیری تزریقی برای ساخت هر چیزی ازصندلی های هواپیما گرفته تا قطعات لگوها استفاده می شود.

از زمانی PLA وارد بازار شد ABS کمتر مورد استفاده قرار گرفت. اما امروزه PETG که به عنوان کوپلی استر ( copolyesters ) نیز شناخته می شود، ادعا دارد که یک تعادل بین استحکام ABS و راحتی در پرینت PLA ارائه می کند.

abs&petg

سهولت در استفاده

 تاب برداشتن، چسبندگی و ترک خوردن

یکی از مشکلات بزرگ با ABS عدم چسبندگی آن به بستر چاپ و یا لایه ها به یک دیگر است که در این صورت ملزم به استفاده از بستر گرم شونده با دمایی بالاتر از 100 درجه سلسیوس هستیم. همچنین در هنگام پرینت لازم است از محفظه ای برای ثابت نگه داشتن دما استفاده کنیم تا پرینت ما از کیفیت خوبی برخوردار باشد و ترک نخورد. اما PETG این مشکل را ندارد و چسبندگی خوبی ایجاد می کند به طوری که گاهی اوقات ممکن است قسمتی از سطح بستر چاپ را نیز با خود بکند. البته این مشکل نیز به آسانی با اضافه کردن لایه ای از چسب یا اسپری مو برطرف می شود. قطعات پرینت سه بعدی با فیلامنت PETG تنها زمانی ترک می خورند که سرعت فن زیاد باشد که این نیز به راحتی رفع می شود. برای پرینت PETG نیاز به هیچ گونه محفظه ای نداریم.

بعد از جمع بندی به این نتیجه می رسیم که احتمال موفقیت با PETG بیشتر است زیرا بسیاری از مشکلات مربوط به دما را رفع کرده است.

abs&petg

دمای مورد نیاز

همان طور که قبلا اشاره شده، ABS نسبت به PETG نیاز بستر دمایی بیشتری دارد. فراهم کردن این شرایط دمایی ممکن است برای پرینتر سه بعدی شما سخت باشد. همه چاپگرها نمی توانند دمای بالای مورد نیاز بستر چاپ ABS را که به بیش از 100 درجه سانتیگراد می رسد، مدیریت کنند. حتی تعداد کمتری از چاپگرها دارای محفظه‌های گرمایشی هستند.

بو و انتشار ذرات

PETG در حین چاپ حداقل بو را دارد و گاز سمی که برای سلامتی مضر باشد متصاعد نمی کند. با این حال، ABS می‌تواند از بوهای خفیف تا شدید چاپ همراه با انتشار ذرات سنگین، که یک مشکل جدی برای سلامتی است، داشته باشد.

پرداخت

پرداخت و صاف کردن قطعات ABS بسیار راحتتر است. قطعات ABS و PETG را می توان با ابزار فلز کاری معمولی پرداخت کرد اما می توانید ABS را رنگ کنید و چسب بزنید که این کار ها با PETG غیر ممکن است مخصوصا در قطعات بزرگ که از نظر ظاهری لازم است صاف شوند و برق بزنند.

abs&petg

 نگهداری و نمگیر بودن

ذخیره سازی ABS بسیار ساده تر است. PETG به طور قابل توجهی رطوبت سنجی بیشتری دارد و به راحتی رطوبت هوا را جذب می کند. این رطوبت می تواند یک قرقره فیلامنت را خراب کند. به این ترتیب، ABS نسبت به رها شدن در قفسه بسیار تحمل بیشتری دارد.

دوام و استحکام

به طور سنتی، ABS ماده مورد استفاده برای کاربردهای با مقاومت بالا بوده است، اما PETG آن را به چالش می کشد. در اینجا نحوه ترکیب آنها از نظر استحکام و دوام آورده شده است.

همان طور که مشخص است، بسیاری از کاربران دریافته اند که ABS از نظر استحکام از PETG ضعیف تر است زیرا که تمایل به چسبندگی بین لایه ها در ABS کمتر است.

در دراز مدت، PETG در زیر نور خورشید بسیار بهتر عمل خواهد کرد. کمتر تحت تأثیر اشعه ماوراء بنفش قرار می گیرد، به ویژه در مقایسه با ABS، که می تواند به طور قابل توجهی ضعیف شود. اگر به موادی برای استفاده در فضای باز نیاز دارید، PETG عمر بیشتری برای شما خواهد داشت.

مقاومت دمایی

مقاومت دمایی ABS در مقایسه با PETG بسیار بالاتر است ABS می تواند تا دمای 100 درجه سلسیوس را تحمل کند در حالی که PETG در 80 درجه سلسیوس شروع به تغییر شکل خواهد کرد. وقتی صحبت از مقاومت در برابر دما به میان می آید قطعاٌ ABS برتری دارد.

abs&petg

قیمت و در دسترس بودن

PETG از این نظر منحصر به فرد است که در رنگ های شفاف نیز موجود است که این برای بسیاری از کاربرد ها مثل ساخت گلدان و آباژور مفید است.

هردو فیلامنت در رنگ ها و برند های مختلف در بازار موجود می باشند اما قیمت هر کیلو برای ABS ارزان تر از PETG است لازم به ذکر است که ABS سبک تر از PETG است بنابراین هر قرقره عمر بیشتری برای شما خواهد داشت.

با توجه به مطالب ذکر شده، شما با در نظر گرفتن کاربرد، شرایط، میزان توانایی خود در پرینت و هزینه در نظر گرفته برای پروژه خود می توانید هر یک از فیلامنت های ABS یا PETG را انتخاب کنید.

جستجو پیشرفته در مطالب سایت

کلمات کلیدی

انتخاب عنوان